fbpx

Anlaşmalı Boşanma Davaları

22 Ocak 2019

Düğün sezonunu geriye bıraktık. Yazın olduğu gibi peşi ardında gerçekleşen düğünler yok. Şu sıralar hüzünlü bir kış mevsimi yaşıyoruz. Mevsim temasına uygun olarak boşanma üzerine bir yazı yazmak ve sizi “anlaşmalı boşanma” hakkında bilgilendirmek istedik.

Esasında, anlaşmalı boşanma, “ağzımızın tadı daha fazla bozulmasın, evlendik yürümüyor, en azından sonrasında birbirimizin yüzüne bakabilelim” demek isteyenler için mükemmel bir yol olarak karşımıza çıkıyor.

Her zaman dediğimiz gibi sulh (barış) her türlü savaştan iyidir, özellikle boşanmada… Çünkü, çekişmeli bir boşanmada, taraflar çok yıprandığı gibi, çiftlerin özeli ortaya dökülebilmekte, müşterek çocuklar zarar görebilmekte, ortak malların yönetimi zorlaşmaktadır.

Bu bakımdan, anlaşmalı boşanma davaları, boşanmak isteyen çiftlere önerebileceğimiz bir boşanma davası türüdür. Ancak anlaşma boşanma davası açmak için bir takım şartlar var.

Anlaşmalı boşanmanın en önemli şartı, evliliğin bir en az 1 yıl sürmüş olmasıdır. En az 1 yıldır birlikte olan taraflar bir protokol yaparak müşterek çocukların velayetinin kime verileceğini, nafaka ve/veya tazminat verilecekse miktarını ve detaylarını, malların kime nasıl verileceğini/dağıtılacağını, başkaca kararlaştırılacak hususları, her birinde hemfikir olarak, tutanak altına almak zorundadır. Mahkeme bu protokol kapsamında, tarafların her ikisini de “bizzat” dinleyerek boşanmaya ilişkin karar vermektedir.

Açılacak boşanma davası anlaşmalı boşanma olarak açılabileceği gibi, açılmış çekişmeli bir boşanma davası (taraflar arası anlaşma sağlanarak) anlaşmalı boşanmaya da dönüştürülebilmektedir.

Davanın ilk duruşmasına eşlerin bizzat katılım sağlayarak protokole mutabık olduklarını belirtmeleri halinde, hâkimin hakkaniyete ve Türk aile yapısına aykırı bir durum görmemesi halinde, eşler protokolde kararlaştırılan şekilde boşanabilmektedir. Diğer yandan, hakim protokol içeriğine müdahale edip değişiklik yapabilmektedir.

Boşanmaya karar verilmesi halinde, gerekçeli kararın tebliğini takiben 2 haftalık süresi içerisinde istinaf yoluna başvurulmaz ise, karar kesinleşmektedir.

Oğuz Kara

(kara@oguzkara.av.tr)

Limited Şirkette Ortaklıktan Çıkarılma

Limited Şirkette Haklı Sebeple Ortaklıktan Çıkma

Yayınevlerinin Karşılaştığı Hukuki Sorunlar: Soru ve Cevaplarla Kapsamlı Rehber

Gucci v. Guess: Marka Hukukunda Logo ve Tasarım Haklarının Korunması

Louis Vuitton v. Haute Diggity Dog: Parodinin Marka Hukukundaki Yeri ve Etkileri

Warner Bros. vs. RDR Books: Telif Hukuku ve Eser Koruma Davası

Müzik Endüstrisi ve Dijital Çağda Telif Uygulamaları: ReDigi Olayı

Telif Hukukunda “Fair Use” Kavramı ve Oracle v. Google Davası

Türk Rekabet Hukukunda Hâkim Durumun Kötüye Kullanılması

Rekabet Hukukunda Uyumlu Eylemler

Miras Yönetiminde Tereke Temsilcisi Atama – Soru & Cevap

Devlet Destekli Konut Kredisi Hakkında Merak Edilenler

ADRES

Barbaros Mah. Begonya Sk. A+Live Ataşehir, No:7, 34746 Ataşehir-İstanbul

Okab- Oğuz Kara Avukatlık Bürosu

TELEFON

Pzt – Cum | 09:00 – 18:00

+90 216 807 09 27

E-POSTA

info@oguzkara.av.tr


© 2023 OĞUZ KARA AVUKATLIK BÜROSU (OKAB)

Web sitemizi kullanarak çerezlere izin vermektesiniz. Daha fazla bilgi için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayın.