fbpx

Uzaktan Çalışma ve Mobbing

28 Nisan 2020

Adapte olmaya çalıştığımız uzaktan çalışma sistemiyle ekip toplantılarımızı dijital platformlar üzerinden yapıyoruz. Yüzyüze iletişimi asgari seviyeye indirdiğimiz için ise e-mailler hiç olmadığı kadar sık gidip geliyor ve iş yönetimi için yapılan yazılımları kullanıyoruz.

Uzaktan çalışırken ekip yönetiminde en çok iletişim problemi yaşanıyor. Zira, iletişim biçiminin tamamen dijitalleşmesi kendimizi ifade etmemiz ve ifade ettiklerimizin nasıl algılandığı konusunda bize yeni bir deneyim yaşatıyor. Özellikle kişi karşısında bilgisayar olduğu zaman teslim zamanına yetişmeyen işlerde mazeret kabul etmeyebiliyor veyahut “zaten evde ne işi var” düşüncesinden yola çıkarak çalışana kapasitesinden fazla iş yükü yükleyebiliyor. Bu durumda çalışanda motivasyon eksikliği başladığı gibi kişide, kişinin mizacı ve işin boyutuna göre stres, gerginlik , yetersizlik ve yoğun kaygı gibi semptomlar baş gösterebiliyor.

Uzaktan çalışma döneminde de mobbing konusundaki şikayetler hiç azalmadı. Ancak süreklilik göstermeyen, anlık veya kısa süreli bu tür eylemler ile mobbing eylemleri arasındaki farkı anlamakta fayda var.

Mobbing, iş hukukunu ilgilendiren anlamıyla, işyerinde bir çalışanın özellikle hedef gösterilerek ona kötü davranılma, yok sayılması, haksızlığa maruz bırakılması, rahatsız edilmesi gibi davranışları kapsayan psikolojik şiddet uygulamaları olarak özetlenebilir. Malum, her kötü davranış mobbing sayılamıyor. Yargıtay uygulamasına göre süreklilik göstermeyen ya da anlık öfkeyle ortaya çıkan geçici davranışlar, belli bir kişiyi ya da kişileri hedef almayan olumsuzluklar mobbing olarak nitelendirilmiyor. Mobbing nitelemesi için bu davranışların sürekli ve sistematik biçimde vuku bulması gerekiyor.

Peki, uzaktan çalışma sisteminde sürekli ve sistematik devam eden olumsuz davranışlar nasıl mobbing sayılabilir?

Uzaktan çalışma, çalışanın, iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile işyeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı ve yazılı olarak kurulan iş ilişkisi olarak kabul ediliyor. Uzaktan çalışırken online toplantı yaparak astlar ve üstler ile iletişim kurulabiliyor ve ekip içi koordinasyon sağlanıyor. Çalışan iş görme ve işyeri çalışanları ile toplantı ve iş teslimi işlemlerini teknolojik araçlar kullanarak gerçekleştiriyor. Hal böyle olunca, fiziki niteliği olmayan mobbing türleri yaygınlaşıyor. Mesela bunlar neler?

· Online toplantılarda söz almak isteyen çalışanın veya ekip üyesinin kendini göstermesini, ifade etmesini engellemek;

· Online toplantılarda konuşan çalışanın veya ekip üyesinin sözünü kesmek, çalışanı yüksek sesle azarlamak, hakaret;

· Online toplantılarda ve yazışmalarda, teslim edilen veya üzerinde çalışılan iş ve projelerle ilgili çalışanın veya ekip üyesinin sürekli eleştirilmesi, yok sayılması;

· Kişi hakkında asılsız söylentiler yapılması ve hoş olmayan imalarda bulunulması;

· Kişinin itibarsızlaştırılması adına kişiye nitelikli iş verilmemesi veya kişiye anlamsız veya asıl görevi olmayan işler verilmesi ya da yapabileceğin çok üstünde veya çok altında işleri yapmasının beklenmesi;

gibi durumlar uzaktan çalışma (evde çalışma, remote working) sisteminde sıkça karşılaşılan örnekler.

Tabii, bu örnekler çoğaltılabilir. Ancak yukarıda örneklenen ve yine benzer nitelikle eylemlerin süreklilik taşıması ve sistematik uygulanması mobbing tanımını kullanmak için zorunludur.

İlaveten, şunun da altını çizmek gerekir. Yaygın olarak bilinenin aksine mobbing sadece çalışanlara, üstleri tarafından değil, astları veya eş pozisyondaki ekip arkadaşları tarafından da uygulanabilmekte. Uzaktan çalışma sistemini yeni deneyimlediğimiz bugünlerde mobbing mağdurlarının evden çıkmaları konusunda sağlık tereddütleri yaşadığı haklı bir gerçek iken üzerindeki yoğun baskıyı atmaları ve deşarj olmaları bir o kadar da zor. Bu bakımdan şu dönemde yaşanan mobbing olaylarının mağdurun psikolojik sağlığı üzerinde çok daha fazla etkili olduğunu söylemek de mümkündür.

Oğuz Kara

(kara@oguzkara.av.tr)

Kişisel Fotoğrafların İzinsiz Paylaşılması

Kişisel Fotoğrafların İzinsiz Paylaşılması

Türk Rekabet Hukukunda Hâkim Durumun Kötüye Kullanılması

Rekabet Hukukunda Uyumlu Eylemler

Miras Yönetiminde Tereke Temsilcisi Atama – Soru & Cevap

Devlet Destekli Konut Kredisi Hakkında Merak Edilenler

Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından Uygulanan İdari Para Cezaları

Anlaşmalı Boşanma Davaları

Boşanma Kararlarının Tanınmasında Yeni Dönem

Boşanmada Velayet – Soru & Cevap

Kadına Karşı Artarak İlerleyen Şiddet

Yatırımcılar İçin Almanya’da Oturum İzni

ADRES

Barbaros Mah. Begonya Sk. A+Live Ataşehir, No:7, 34746 Ataşehir-İstanbul

Okab- Oğuz Kara Avukatlık Bürosu

TELEFON

Pzt – Cum | 09:00 – 18:00

+90 216 807 09 27

E-POSTA

info@oguzkara.av.tr


© 2023 OĞUZ KARA AVUKATLIK BÜROSU (OKAB)

Web sitemizi kullanarak çerezlere izin vermektesiniz. Daha fazla bilgi için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayın.