fbpx

Doğum Sonrası Kadın Çalışanın Durumu

22 Ağustos 2019

Doğum öncesinde ve sonrasında kadın işçilerin ücretli ve ücretsiz izin süreleri, süt izni şartları, doğum süresince iş sözleşmesinin feshi durumları iş hayatında sıkça gündeme gelmektedir.

Bu yazımızda sıkça gündeme gelen bu temel konulara ilişkin kısaca değinmek istiyoruz.

1. Doğum İzni

4857 sayılı İş Kanunu’nun (“İK”) 74. maddesi uyarınca kadın işçiler için 16 haftalık ücretli izin süresi öngörülmüştür. Bahsedilen 16 haftaya istinaden; çalışanın doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmaması esastır.

İlaveten, bu 16 haftalık yasal doğum izin süresinin tamamlanmasından sonra, işçinin talebi üzerine, işveren tarafından 6 aya kadar ücretsiz izin verilmesi gerekmektedir. Bu süreler yasayla belirlendiğinden işverenin itiraz hakkı bulunmamaktadır. Kadın işçi yasal olarak belirli bir süre çalışma koşulu olmaksızın doğum iznine dair tüm bu haklara sahiptir.

2. Süt İzni Nasıl ve Ne Süreyle Kullanılır?

Süt izni kadın işçilere 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmek için günde toplam 1,5 saat izin verilmesidir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçinin kendisi belirler. Bu belirlemenin yazılı olarak yapılması yerinde olacaktır. Esas olan süt izinlerinin günlük kullanılmasıdır.

İzinlerin birleştirilerek haftalık, aylık veya yıllık toplu olarak kullandırılması yasaya aykırıdır. Ancak işçinin talep etmesi halinde süt izni toplu olarak da kullanabilir.

3. Hamilelik ve/veya Doğum Sebebiyle İş Sözleşmesi Feshedilebilir Mi?

Bir çalışanın sırf hamile olması veya yeni doğum yapması işten çıkartılması geçerli veya haklı bir neden değildir. Çalışanın, bu nedenle yapılacak fesihlerde, İK madde 17 uyarınca, mevcut yasal ihbar süresinin 3 katı tutarında kötü niyet tazminatı talep edebilir.

Ayrıca, işyerinde 30 ve daha fazla işçi çalışması ve işe iade şartlarının mevcut olması halinde çalışan bu şekilde yapılan fesihte işe iade hükümlerinden de yararlanabilir. Fesih, her hâlükârda haklı bir nedene dayanmadığından işçinin kıdem ve ihbar tazminatı talep etme hakkı da mevcuttur.

Oğuz Kara

(kara@oguzkara.av.tr)

Kişisel Fotoğrafların İzinsiz Paylaşılması

Kişisel Fotoğrafların İzinsiz Paylaşılması

Türk Rekabet Hukukunda Hâkim Durumun Kötüye Kullanılması

Rekabet Hukukunda Uyumlu Eylemler

Miras Yönetiminde Tereke Temsilcisi Atama – Soru & Cevap

Devlet Destekli Konut Kredisi Hakkında Merak Edilenler

Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından Uygulanan İdari Para Cezaları

Anlaşmalı Boşanma Davaları

Boşanma Kararlarının Tanınmasında Yeni Dönem

Boşanmada Velayet – Soru & Cevap

Kadına Karşı Artarak İlerleyen Şiddet

Yatırımcılar İçin Almanya’da Oturum İzni

ADRES

Barbaros Mah. Begonya Sk. A+Live Ataşehir, No:7, 34746 Ataşehir-İstanbul

Okab- Oğuz Kara Avukatlık Bürosu

TELEFON

Pzt – Cum | 09:00 – 18:00

+90 216 807 09 27

E-POSTA

info@oguzkara.av.tr


© 2023 OĞUZ KARA AVUKATLIK BÜROSU (OKAB)

Web sitemizi kullanarak çerezlere izin vermektesiniz. Daha fazla bilgi için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayın.